- en blogg från Nelson Garden
Just nu: Kul pyssel

pyssel_med_krasseGör en fin kruka med smörgåskrasse.

Se videon
Konstiga ord?

Ordlista Trädgård

Korta förklaringar hittar du i vår enkla ordlista.

Gå till ordlistan
Smörgås med groddar

Att göra i hem och trädgård i december

December är en härlig månad med förberedelser inför julfester och nyårsfirande. Det finns en hel del du kan odla inomhus så här års. Fräscha gärna upp den kaloririka julmaten eller nyårsmenyn med egenodlade, vitaminrika groddar eller skott. Vi ger dig många bra tips på amaryllis, fågelmatare och självklart vad du kan sätta i jorden och se växa under december. 

Trots att midvinternattens köld är hård så finns det en hel del härlig odling och pyssel att ägna sig åt i december. Micro Leaf, groddar och skott passar utmärkt till både julbordet och på nyårsmenyn. Du kan skapa fantastiska julgrupper med egna amaryllislökar och hyacinter och så vill ju småfåglarna i trädgården få lite omvårdnad nu när kylan och snön kanske lagt sig.

Groddar och skott på menyn

Aptitretare med groddar

Vad sägs om egenodlat på nyårsmenyn?: Skaldjurs cocktail med asiatisk touch på egenodlade böngroddar. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Varva den kaloririka julmaten eller nyårsmenyn med fräscha, vitaminspäckade och egenodlade groddar. En riktigt bra idé är exempelvis att lägga några färska groddar på smörgåsen – det blir en riktigt god och nyttig frukost eller decemberlunch. Här ger vi dig tips på fyra härliga smörgåsar med groddar i olika smaker!

Ett annat gott tips är att blanda ihop ditt alldeles egna krassesmör med hjälp av egenodlad smörgåskrasse. Det passar också till en lugn julfrukost och krassen blir klar att skörda på mellan 4–7 dagar från det att man sått dem. Snabbt och enkelt! Vill du pyssla med barnen eller barnbarnen vid lucia, julafton eller mellandagarna är en rolig idé att låta barnen måla sina egna krukor till odlingssäsongen. Här kan du se en video på hur vi sått smörgåskrasse, målat krukor och gjort roliga och fina mönster. Se videon här!

Så kryddor och Micro Leaf hela vintern

Vissa kryddor kan du så året om och det kan vara extra roligt att få hemodlad basilika, koriander och sallad på bordet i december. Dessutom finns det många sorters mikroblad – Micro Leaf – som kan odlas under vintern och ger vitamininjektioner när de som bäst behövs.

Både kryddor och Micro Leaf behöver ca 5–6 timmar ljus per dygn. Många gånger räcker det med vanligt dagsljus men om du vill ge bladen lite extra växtkraft så kan en enkel växtbelysning hjälpa dem på traven.

Så gör du en egen julgrupp med amaryllis

Det är jätteenkelt att skapa en egen julgrupp med amaryllislökar som du satt själv med lite mossa eller annat från naturen blir julgruppen julig och inbjudande. Foto: Annika Christensen

Skapa julstämning med en fin julgrupp

Amaryllisen är en av våra allra mest populära julblommor. Det är enkelt att sätta egen amaryllislök och när det väl är gjort ger det underbar julstämning att få skapa en egen julgrupp med amaryllis. Vi har flera bra tips på hur du med hjälp av naturen kan dekorera krukan med amaryllislöken. Se själv!

Amaryllisen växer sig snart stor och blir lite tung när den närmar sig blomning. För att inte amaryllisstängeln ska gå av kan det vara en idé att hålla den uppe med ett stöd. Med några små kvistar, en gren eller ett björkris kan du enkelt skapa ditt eget växtstöd för amaryllis. Så här går du till väga!

Julhyacinter till nyår

Ofärgat glas och och vita blommor av hyacinter och amaryllis är en enkel kombination och gör sig väldigt vackert på festbordet. Foto: Blomsterfrämjandet.

Ta in naturen och dekorera med ljus. Tomma småkrukor blir mycket vackra med lite mossa och ett enkelt ljus i. Se här hur du kan skapa en fin ljusdekoration eller en enkel men mycket vacker adventsljusstake.

Titta till dina övervintrande växter inomhus. Olivträd och andra inflyttade plantor behöver ses över då och då. Vattna lite grann om de känns mycket torra och ge dem gärna extra belysning. Vill du veta mer om vad som går bäst att odla inomhus under vintern och vilka växter som behöver lite extra belysning så ger vi dig många bra tips här!

Bjud småfåglarna på julbord

Småfåglarna i våra trädgårdar behöver också lite extra stöttning under vintern. Gör egen fågelmat som du kan hänga upp i trädgården eller på balkongen. Kokosfett, solrosfrö, hampfrö, jordnötter, osaltat smör och matolja är det enda du behöver. Hela receptet kan du läsa här!

Fin fågelmatare

Fågelmatarna Globe och Style är både stilrena och väldigt funktionella och ger småfåglarna variationsrik mat under vinterns kalla månader.

Perfekt guide till rätt fågelmatare

Locka fler småfåglar till trädgården! Det finns många fina fågelmatare som både ger småfåglarna varierad mat under vintern och som blir till fina detaljer i din trädgård. Skäm bort dig själv och småfåglarna till jul eller så överraskar du en fågelvän med en extra fin julklapp i år. Vi har guiden till rätt fågelmatare!

Skydda dina buskar och träd

Skydda unga träd mot harar och rådjur. Har du nya frukt- och prydnadsträd men inte satt gnagskydd runt stammen på dem, bör du göra det innan snön kommer, då harar och rådjur letar efter näring i din trädgård. Ett tips är att använda gnagskyddet som ett rör runt trädet. Ett mindre luftutrymme ska då finnas mellan stammen och nätet för att försvåra för harar och gnagare att bita sig igenom.

December i Trädgården. Glöm inte att skydda unga träd med gnagskydd.

Glöm inte att skydda unga träd med ett gnagskydd. Foto: Nelson Garden.

Skaka av snö från grenar. Blöt snö blir snabbt tung och kan knäcka känsliga grenar i häcken och på barrväxter.

Stötta upp. Buskarnas snöklädda grenar kan behöva hjälp att klara bära upp nya, tunga snömassor. Förutom att skaka av grenarna kan du eventuellt stötta upp med buskstöd så att de inte knäcks. Alternativt binder du ihop grenarna till en spets så lägger sig inte snön lika lätt.

Läs gärna:

Guide – hitta rätt fågelmatare

Så skapar du en fågelvänlig trädgård

Bjud på julfrukost med krassesmör

4 goda och nyttiga smörgåsar med groddar

Just nu: Kul pyssel

pyssel_med_krasseGör en fin kruka med smörgåskrasse.

Se videon
Konstiga ord?

Ordlista Trädgård

Korta förklaringar hittar du i vår enkla ordlista.

Gå till ordlistan
Jag vill gärna ha tips

Skicka mig gärna senaste tipsen från Trädgårdslandet via mail.

Prenumerera nu
Följ Nelson Garden på Instagram

amaryllisPå Instagram samlar vi härlig inspiration och våra bästa tips.

Gå till Instagram
Gilla oss på Facebook

Höstlök i kruka utomhusPå Facebook sprider vi nya inlägg från bloggen och ger dessutom extra tips och idéer.
Gå till Facebook