- en blogg från Nelson Garden
Just nu: Kul pyssel

pyssel_med_krasseGör en fin kruka med smörgåskrasse.

Se videon
Konstiga ord?

Ordlista Trädgård

Korta förklaringar hittar du i vår enkla ordlista.

Gå till ordlistan
Minidrivhus Fönster

Att göra i hem och trädgård i Januari

Nytt år och nya projekt! Dygnet består fortfarande av ganska många mörka timmar– men inomhus kan det nya odlingsåret redan börja spira! Nu är det dags att planera, botanisera bland frönyheter och till och med börja förså eller förodla som det också kallas. Det finns även enkla sätt att både så och skörda egna färska grönsaker inomhus hemma redan i Januari!

 • Odla skott – mitt i vintern!

  Micro Leaf (även kallat Micro greens) är små, spröda och delikata skott som du enkelt odlar på fönsterbrädan. Allt som behövs är ett tråg, blomjord och några frön. Välj mellan bladrädisa, bladsarepta, grönkål, gurkört, koriander, pak choi, solros eller ärta. Det tar 2-4 veckor innan de färska smakrika skotten skördas och piffar upp alla dina måltider.

Micro Leaf är små skott och blad som du enkelt odlar på fönsterbrädan. Klipp de goda och vitaminrika bladen direkt över maten och servera!  På bilden Micro Leaf av Bladrädisa och Grönkål.

 • Beställ frökataloger!

  Nu är det hög tid att botanisera bland årets frönyheter. Vilka fröer är du sugen på att testa i år? En sommarrabatt i ny färgkombination? Egen pak choi eller en ny sorts kål? Genom att odla från frö har du fantastiska valmöjligheter. Nelson Gardens spännande Frökatalog som också innehåll en magasindel med många odlingstips, beställer du här.

  Frökatalog Trädgårdslandet

  Trädgårdslandet – Nelson Gardens Frökatalog med tillhörande tidningsdel, full av inspiration.

 • Förbered med förodling!

  Förodla enkelt. Börja exempelvis med ett litet minidrivhus som får plats i fönsterkarmen.

  Förodla enkelt med ett litet minidrivhus som får plats i fönsterkarmen. På bilden: Minidrivhus Fönster.

  Nu är det dags att köpa hem såjord, frön och etiketter. Med ett minidrivhus blir det enklare att lyckas. För dig som inte känner till vad förodling är så innebär det helt enkelt att man sår frön tidigt inomhus eller i växthus. På så vis får man starkare plantor som sedan kan planteras ut. Med förodlade plantor får du sedan som regel en bättre och tidigare skörd eller blomning. På fröpåsen ser du om fröerna du köpt kan förodlas och vilken månad som är lämpligast att börja för den valda sorten. Hur du ska göra för att lyckas med din förodling kan du läsa om här.

 • Förodla tidiga frön!

  Odla chili

  Chili kan förodlas redan från Januari månad.

  Vill du odla chili så kan du börja förodla dem redan nu i Januari. Läs här om du vill vet mer om hur du odlar just chili. Sommarblommor som pelargon och begonia kan du också börja förodla (eller förkultivera som det också heter) redan nu i Januari!

 • Platsbrist? Knep för att få mer utrymme för odling!

  Vad gick fel i din förodling förra året? Brist på tid – eller kanske snarare brist på plats när plantorna väl börjat ta fart? Med en växttrappa får du flexibel extra plats för alla dina småplantor. Vill du senare plantera ut dina förodlade plantor i trädgården så kan trappan fällas i hop och ställas undan – eller användas för andra växter som gör uteplatsen mysig och praktisk.

  Växtrappan gör det möjligt att odla mer på liten yta och är snygg att använda både inomhus eller på uteplatsen.

  Växttrappan gör det möjligt att odla mer på liten yta. Dessutom är den praktisk såväl på uteplatsen som inomhus.

 • Odla och skörda inomhus

  Extra ljus så växer sig plantorna starka och friska.

  Med extra ljus så växer sig plantorna starka och friska.

  Det går bra att odla och skörda färska kryddor inomhus på vintern. Basilika och koriander växer ganska bra inomhus så att du kan skörda ganska så snart. Eller varför inte odla lite sallad som exempelvis ruccola? Det är en speciell känsla att kunna skörda egenodlad ruccola inomhus och lägga bladen på en hemmagjord, rykande varm pizza en kylig vinterdag. Se våra tips om hur du lyckas med din inomhusodling här.

 • Glöm inte bort dina övervintrande växter

  Pelargoner, oliv- och lagerträd, citron och andra plantor som du placerat svalt under vintern vill gärna ha extra ljus så här års – kanske med en växtlampa. En sparsam skvätt vatten då och då kan också vara bra.

Växtbelysning kan användas till mycket: Användningsområden: 1. Övervintringslampa till medelhavsväxter, t ex oliv- och citrusträd. 2. Allmän belysning till krukväxter i mörka inomhusmiljöer. 3. Belysning vid förodling tidigt på året. - See more at: http://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/vaxtbelysning-_240/vaxtbelysning-armatur-vit_5605#sthash.AiW6G2Wk.dpuf

Letar du efter en växtlampa som passar fint även i vardagsrummet? Växtlampan Armatur kan användas för att pigga upp medelhavsväxter men  fungerar även bra för annan inomhusodling.

 • Skaka av och stötta snötunga grenar

  Har du fått nån snö hemma i trädgården? Snö kan visserligen skydda plantorna i trädgården – men blöt snö i för stora mängder blir tung och kan knäcka grenar och buskar. Skaka av och stötta upp dem med buskstöd.

Just nu: Kul pyssel

pyssel_med_krasseGör en fin kruka med smörgåskrasse.

Se videon
Konstiga ord?

Ordlista Trädgård

Korta förklaringar hittar du i vår enkla ordlista.

Gå till ordlistan
Jag vill gärna ha tips

Skicka mig gärna senaste tipsen från Trädgårdslandet via mail.

Prenumerera nu
Följ Nelson Garden på Instagram

amaryllisPå Instagram samlar vi härlig inspiration och våra bästa tips.

Gå till Instagram
Gilla oss på Facebook

Höstlök i kruka utomhusPå Facebook sprider vi nya inlägg från bloggen och ger dessutom extra tips och idéer.
Gå till Facebook